Merkez Bankası Enflasyon Artışı Hakkında Fiyat İstikrarı Açıklaması Yaptı

Merkez Bankası Enflasyon Artışı Hakkında Fiyat İstikrarı Açıklaması Yaptı

Merkez Bankası enflasyon artışı hakkında fiyat istikrarı açıklaması ile gündeme geldi. Olası etkenler de dikkate alınarak enflasyon artışının nedenlerine dair bilgiler verildi.

Merkez Bankası fiyat istikrarı açıklaması kapsamında neden odaklı açıklamalar dikkat çekti. Kurul para politikalarının değerlendirildiği açıklamada koordinasyonlu bir şekilde döviz finans istikrarının sağlanması gerektiğine odaklanıldı.

Politika Koordinasyonu ve Fiyat İstikrarı

PPK açıklamalarında özellikle kurul para politikalarına odaklanıldı. Fiyat istikrarı kapsamında kurumsal yaklaşımlara yönelik güçlü bir politika izlendiğine dikkat çekildi. Makro politikaya göre fiyat istikrarının sağlanmasında ihtiyaçlara göre risklere göre bir yaklaşıma odaklanılması gerektiği belirtildi.

Enflasyonu Neler Etkiliyor | Riskler Neler?

Dünya genelindeki ekonomik ve sosyal faktörlerin de etkisi ile enflasyon değişik açılardan risk barındırıyor. Aşılama bir yandan artarken küresel ekonomide toparlanma süreci olduğuna dikkat çekildi.  Normalleşme süreciyle beraber yeni gelişmelerin ve kararların da finansal açıdan değişiklikleri belirleyeceği ön görülüyor. Korona virüs salgını ile birlikte devam eden ekonomik gelişmelerin bütüncül açıdan enflasyon oranı konusunda ele alınılması gerektiği ifade edildi.

Enflasyon beklentileri Temmuz ayı verilerine göre yukarı yönlü bir görüntü elde edilmiştir. Bu da sabitleme gereksinimini artırarak puan artışlarına odaklanmayı odak noktası haline getiriyor. Puan artışlarının sabitlenme olduğu anda meydana geleceği tahmin ediliyor. Bu kapsamda %15,64 oranının gelecek 24 ayda 10,43 olmasına odaklanılıyor.

Yıllık Enflasyon Ne Kadar?

Tüketici fiyatlarında Haziran dönemi için 1,94 artış kaydedildi. Yıllık enflasyon oranının 0,94 puan yükselerek 17,53 olduğu açıklandı. Normalleşme adımlarıyla birlikte sektörlerde fiyat artışlarının enflasyonu kötü etkilediği belirtildi. Özellikle kırmızı ve beyaz et fiyatlarında önemli ölçüde artışlar gündeme gelmiştir. Akaryakıt fiyatları yüzde 6,33 oranında artışla genel fiyatları yukarı çekmiştir.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.