Memur İşçi Emekliye yüzde 40 zam ve asgari ücret 5 bin olmalı

Memur İşçi Emekliye yüzde 40 zam ve asgari ücret 5 bin olmalı

Ekonomi değerlendirmesi kendi yazı köşesinde Nagehan Alçı paylaştı. Memur işçi ve emekliye yüzde 40 zam yapılması ve asgari ücret en az 5 bin TL olması gerektiğini yazdı. İşte o yazının tamamı…

Memur işçi ve emeklilere yüzde 40 zam ve asgari ücret zammı ile 5 bin TL olmalı açıklaması Nagehan Alçı tarafından paylaşıldı.

İŞTE O YAZIYI AYNEN SUNUYORUZ.

Dolar 12 TL'yi geçti. Fiyatlar uçuyor. Bu ülkede şu anki ortalama işçi, memur ve emekli maaşıyla geçinmek mümkün değil. Aynı şekilde özel sektörde asgari ücretle yaşayan milyonlarca emekçinin de geçinmesi olanaksız.

O sebeple buradan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenmek istiyorum…

Sayın Erdoğan lütfen aileleriyle beraber toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan işçileri, memurları ve emeklileri 2022 senesine girerken mutlu edin. Yüzde 40 gibi hatırı sayılır bir zam müjdesi açıklayın.

Ayrıca milyonlarca özel sektör emekçisini ilgilendiren asgari ücreti de 5 bin TL olarak ilan edin lütfen…

Bir insanın bugünkü Türkiye ortamında hele ki büyük şehirlerde 5 bin TL’nin altında bir maaşla geçinmesi imkansız, bunu siz de biliyorsunuz.

Asgari ücret 5 bin TL olmak zorunda. İşverenler bu rakama uymak mecburiyetindeler. Köle gibi insan çalıştırma utancını yaşamamalı bu ülke. Devlet de asgari ücretten aldığı vergiyi minimize ederek işvereni rahatlatmalı.

ENFLASYONU DURDURMAK ŞİMDİLİK İMKANSIZ ÖNCE İNSANLARI RAHATLATMALI

Devlet işçilere ve memurlara zam yapmak için kaynak bulamaz, bu kararı alamaz diyenlere katılmıyorum. Burada bahsettiğimiz bulunması ya da yaratılması gereken kaynak döviz ya da altın değil.

TL yaratmak tamamen Türk devletinin kontrolünde bir olay. Darphanede para basmak diyoruz ama aslında bugünkü finansal sistemde basılan o kadar para da yok.

Yüzde 40 zam enflasyonu daha çok azdırır yorumlarını da Türkiye’nin şu geldiği aşamada anlamsız buluyorum çünkü zaten Türk ekonomisi son 70 senedir köklü hastalığı olan enflasyon sarmalına yeniden girmiş durumda.
Bugün artık öncelik bunalım yaşayan insanlarımızı ferahlatmak olmalı. İmkansız bir hedef olan enflasyonu durdurmak değil.

Türkiye ihracatından fazla ithalat yapamayıp cari açık kendiliğinden bitene kadar döviz fiyat artışının süreceğini zaten Cumhurbaşkanı’nın dünkü enflasyon açıklamasından anlayabilirsiniz.

Benim gördüğüm kadarıyla Erdoğan’ın kafasındaki döviz fiyatı Türkiye ekonomisinin cari açık veremediği nokta. O güne kadar kur artışı ve enflasyon sarmalı sürecektir. Sonra döviz fiyatı bir yerde otomatik olarak duracaktır ve enflasyon sarmalı da yavaş yavaş azalacaktır. Tayyip Bey’in planı bu gibi görünüyor.

Bu sarmal içinde işçiler, emekçiler, memurlar, emekliler de alabildiği kadar payı almalı. Türkiye önümüzdeki dönemde enflasyonlu bir ortamda ilerleyecek zaten. Ne yapılırsa yapılsın bundan artık kaçış yok.

PANDEMİ SONRASI DÜNYA DA EPEY 'TÜRKLEŞTİ!

Aslında AK Parti’nin en iyi dönemlerinde bile enflasyon dünya ortalamasının çok üzerindeydi. 1971’den beri Türkiye’nin dünya ortalamasının üzerinde enflasyon yaşamadığı tek bir yıl bile olmadı. Yani 50 senedir biz hep enflasyonist bir toplum olduk.

Şimdiyse tüm dünyada global bir enflasyon dalgası ilk kez bu kadar sert şekilde yaşanıyor. Yani aslında pandemi sonrası dünya da epey “Türkleşti”. Belli ki ABD ekonomisi de yüzde 10’un üstü enflasyon rakamlarını yakalayacak.

İşin tuhafı enflasyonun gelişmiş ya da gelişmemiş olmakla da ilgisi yok. Bizden çok daha geri toplumlar bile bu sorunu çözmüşken biz 50 senedir enflasyon problemini aşamamış ama hiper-enflasyon da yaşamamış tek toplumuz. Bu bağlamda Türkiye gibi ikinci bir örnek yok dünyada.

Gelin işçileri, emekçileri, memurları, emeklileri ezdirmeyelim. Yüzde 40 zam ve 5 bin TL asgari ücret bu toplumu 2022 için ferahlatır.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.