İnternet ve Uygulama Kazançları Artık Vergiden İstisna (Kanun Yayınlandı)

İnternet üzerinden kazanç elde eden kişilerin vergilendirmesi konusunda somut adım atıldı. İnternet üzerinden kazanç sağlayan ve yayınlanan kanun içeriğindeki şartları sağlayan kişiler bundan sonra kazançları üzerinden vergi alınmayacak.

Resmi Gazetede bugün yayınlanan 7338 sayılı kanun ile Gelir Vergisi kanununda yapılan yeni düzenleme ile yıllardır yılan hikayesine dönen internet içerik üreticilerinin kazançları ile ilgili olarak yeni bir madde vergi kanunu literatürlerine girdi.

Sosyal İçerik Üreticiliği ve Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiricileri Gelir Vergisi kanununa eklenen madde ile; İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden;

Metin,

Görüntü,

Ses,

Video gibi içerikler paylaşan içerik üreticilerine yönelik olarak bu kişilerin faaliyetlerinden elde edilen kazançları gelir vergisinden isitisna edildi.

Akıllı Telefon ve Tabletler İçin Uygulama Hazırlayanlar

Kanuna göre akıllı telefon ve tabletler için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançları yine vergiden istisna oldu.

Bu İstisnadan Nasıl Yararlanılacak?

Bu şekilde kazanç sağlayan kişilerin istisnadan yararlanabilmeleri için kanuna göre bazı şeyleri yapmaları gerekmekte bunlardan en önemlisi;

Kişilerin Türkiye de kurulmuş herhangi bir bankada bir hesap açması ve belirtilen faaliyetlerine ilişkin tüm hasılatının özellikle bu hesap üzerinden tahsili gerekmekte.

Bankalar sosyal içerik sağlayıcıları tarafından açılacak bu hesaplara gelen hasılat miktarları üzerinden paranın geliş tarihi itibariyle %15 vergi tevkifatı yapacaklar.

Bu Kişiler İnternet Kazancı İstisnasından Faydalanamayacak

İnternet kazançları üzerinden istisna uygulamasından 2021 yılı gelirleri için 650 Bin liranın üzerinde gelir elde edenler ve internet faaliyetine ilişkin tüm gelirlerini banka hesapları üzerinden tahsil etmeyenler bu uygulamadan faydalanamayacak.

Gelir Vergisi Kanununa Mükerrer 20/B olarak eklenen metin;

“Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası:

MÜKERRER MADDE 20/B – İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de Kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır.

Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.

Mükelleflerin birinci fıkra kapsamı dışında başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına engel değildir.

Birinci fıkra kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar ile faaliyete ilişkin tüm gelirlerini ikinci fıkrada belirtilen şartlara göre tahsil etmeyenler bu istisnadan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur.

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mevzuat Haberleri