Mart Enflasyon Oranı Açıklandı! Kamu Personeli, Asgari Ücretli ve Memur Maaşları Ne Olacak?

Mart Enflasyon Oranı Açıklandı! Kamu Personeli, Asgari Ücretli ve Memur Maaşları Ne Olacak?

Türk İstatistik Kurumu Mart ayına ait enflasyon bilgisini paylaştı. Kamu personeli, asgari ücretli ve memur maaşlarını etkileyecek olan enflasyon oranı belli oldu.

TÜFE, Ekonomistleri Yanılttı

Mart ayına ait enflasyon oranı, Türk İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Milyonlarca vatandaşın maaşı bu enflasyon oranına göre belirlenecek.

Mart ayına ait enflasyon bilgileri merakla bekleniyordu. Son dakika haberi olarak gündeme yansıyan bilgiler, Türkiye’de yaşayan vatandaşların maaşlarının belirlenmesinde rol oynayacak. Temmuz ayında yapılması beklenen maaş zammı ile emekli, memur ve asgari, ücretle çalışan vatandaşların maaşları değişecek. Söz konusu değişimde önemli bir faktör olan Mart ayına ait istatiksel veriler Kurum tarafından halka sunuldu. Aylık olarak ele alınan 2023 yılına ait Mart enflasyonunun yüzde 2,29 oranında arttığı öğrenildi. Ancak istatiksel veriler yıllık olarak ele alındığında yüzde 50,51 oranında düşüş olduğu görüldü.

mart-enflasyon-orani-aciklandi-kamu-personeli-asgari-ucretli-memur-maaslari.jpg

Ekonomistler Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hakkında yüzde 2,86 oranında bir artış bekliyordu. Ancak açıklanan TÜFE değeri, aylık bazda ele alındığında artış yerine düşüş gösterdi. Her ne kadar yıllık bazda yüzde 50 seviyelerinde gerileme görülse de 2023 Mart ayı, aylık bazda yüzde 2,86 oranında düşüş ile sonuçlandı.

Alınan son istatiksel verilerin ardından, 2023 yılına ait genel enflasyon tahmini yüzde 49,56 seviyesine indi. Mart ayı enflasyon değerleri açıklanmadan önceki tahmin yüzde 51,57 değerindeydi.

3 Aylık Zam Oranı Ne Oldu?

3 aylık zam oranı, Türkiye’de çalışmakta ve emekli olan herkes için merak konusu oldu. Emekli maaşlarına yapılan zam ardından diğer çalışanlarda da zam beklentisi oluştu. Bu durumun ardından Ekonomi Bakanı, Temmuz ayına dikkat çekerek, asgari ücret zammı için enflasyon sonuçlarının beklendiği ile ilgili bildirimde bulundu. Mart ayına ait enflasyon değerleri böylelikle daha da merak konusu oldu.

Ocak ayındaki değerler yüzde 6,65 oranında artışı gösterirken, Şubat ayında yüzde 3,15 puanlık artışı göstermişti. Yıllık bazda ise yüzde 55,18 değerinde bir artışı işaret etmişti. Mart ayındaki enflasyonun yıllık bazda ele alınması ile yüzde 2,29 oranı elde edildi. Böylelikle BAĞKUR ve SGK emeklikleri için 3 aylık zam oranı yüzde 12,52 iken, memur emeklileri ve memur maaşları için yüzde 10,52 seviyesinde artış ortaya çıktı.

Asgari Maaşın 11 Bine Yaklaşması Öngörülüyor

Sene başında açıklanan asgari maaş bildiriminde 8.506 lira olarak belirlendi. 3 aylık enflasyon seviyesinin açıklanmasından sonra elde edilen sonuçların dikkati alınmasıyla, asgari maaşa gelecek zam kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomistler, Temmuz ayında beklenen asgari maaş zammı için 10 bin liranın üzerine çıkacağını öngörüyor. 10 bin liranın üzerinde 11 bine yakın düzeyde asgari maaş beklentisi var.

Asgari ücret

Asgari ücret zammı

Son dakika 2023 asgari ücret

Google'da arama yerine kamupersonelialim.com yazarak tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Twitter: kamupersoneli2.

Facebook: kamupersonelialim1.

Instagram: kamupersonelialim.

APPLE telefonlara cep uygulaması için tıklayın.

ANDROİD telefonlara cep uygulaması için tıklayın.

HUAWEİ telefonlara cep uygulaması için tıklayınız.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.