Anayasa Mahkemesi Memuru Olma Şartları Neler?

Anayasa Mahkemesi Memuru Olma Şartları Neler?

Anayasa Mahkemesi memuru olma sorusuna cevap olarak personel seçimi, görevi ve kazandıkları para hakkında kısaca bilgi vereceğiz. Kurum personel alımını nasıl ve hangi şartlarda yapıyor?

Anayasa mahkemesi memur olma diye sorulduğunda Anayasa Mahkemesine üye seçilebilmek için bazı şartlar gereklidir. Üyeler 45 yaşı doldurmuş olmalılardır. Toplam 15 üyeden kurulan bu kurumda her boş üyelik için Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay genel kurulları ve Yükseköğretim Kurulundan Anayasa Mahkemesi aday seçimi için, en fazla oy alan üç kişi aday gösterilmiş sayılmaktadır. Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıl için seçilirler ve bu üyeler asli görev dışında bir görev almazlar.

Personel Başvuru Koşulları

Aday avukat ise en az 20 yıl avukatlık yapmış, yükseköğretim kurumları öğretim üyesi ise profesör veya doçent unvanına sahiptir ve eğer üst kademe yönetici ise yükseköğrenim görmüş olmalıdır veya yirmi yıl kamu hizmetinde çalışmış olmalıdır. Birinci sınıf hâkim ve savcılar söz konusu olunca da adaylık dâhil en az yirmi yıl çalışma geçmişi gerekmektedir.

Çalışma Koşulları

Anayasa Mahkemesi personeli maaşı mevki ve kıdem açısından değişir ve en yüksek 12.000 TL olmaktadır. Emeklilik konusunda ise en yüksek mevki Anayasa Mahkemesi başkanı 40 yıl hizmetten sonra 14000 civarı emekli maaşı almaktadır. 40 yıl hizmet süresini bitiren başkanların emekli ikramiyesi 337 bin TL civarıdır.

Anayasa Mahkemesi denetleme yapar yani Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünü, Anayasa Mahkemesi, Anayasa’ya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Ama Anayasa değişikliklerinde sadece şekil bakımından inceler ve denetler ve başka bir şey yapılmaz. Bunlar genel olarak Anayasa Mahkemesi personeli ne iş yapar sorusunu da kapsayan bilgidir.

Anlık tüm ilanlar sunacağımız üzere cep uygulamamızı indirin.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.