2023 Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılıyor?

2023 Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılıyor?

Kahramanmaraş merkezli olan depremden sonra pek çok kişi binanın güvenilir olup olmadığından endişe eder. Yazının devamında ise bina sağlamlık tespiti ile ilgili olarak detaylı bilgiler vardır. Bu sayede binanın sağlam olup olmadığı tespit edilebilir.

2023 Bina Sağlamlık Testi Nasıl Yapılıyor?

Bina sağlamlık tespiti özellikle deprem bölgesinde olan yerler için oldukça önemlidir. Depremde binaların sağlamlığı ne kadar önemli olduğu göz önünde bulundurulursa kişilerin bu anlamda rahat bir yaşam sürmesi de o kadar iyi olacaktır.

Bina Sağlamlık Testi Nedir?

Binanın depreme karşı sağlam olup olmadığını tespit eden teste bina sağlamlık testi denilir. Kişiler ücretsiz bir şekilde bu testi yaptırmak istiyorsa belediyeye başvurabilir.

Belediye başvurusu ücretsiz bir şekilde yapılırken belirli durumlarda ücretli test istenebilir. Bu maliyeti karşılamak için kat malikleri ile görüşmek ve buna yönelik olarak karar almak önemlidir.

Kentsel dönüşüm yasasından faydalanmak isteyen kişilerin başvuruda binanın riskli bir yapı olup olmadığını anlayabilmek amacıyla tek bir malik başvurması gerekir. Yapılan incelemeler sonucunda binanın sağlam olup olmadığı tespit edilir.

bina-saglamlik-testi-sorgulama.jpg

Eğer bina riskli çıkarsa bu durumda başvuru sonucuna yönelik olarak kentsel dönüşüm yapılıp 60 gün ila 30 gün arasında bir süre verilebilmektedir. Bu süre içerisinde binanın tahliye edilmesi ya da yıkılması istenmektedir.

Bina Sağlamlık Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Binasının riskli olduğunu düşünen kişiler ya da depreme karşı dayanıklı olup olmadığını bir an önce öğrenmek isteyen kişiler bireyler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kurum ve kuruluşlara başvuru yapabilir.

Bu sayede test en kısa süre içerisinde yapılacaktır. Başvuru ise bakanlığın internet sitesi üzerinden yapılabilir. İnternet sitesinde başvurulabilecek üniversiteler, özel kuruluşlar, kamu kurumları, belediyeler ve meslek odaları firmaları yer alır.

Başvuru testinde betondan numune alınır. Tarama işlemleri ise buna yönelik olarak gerçekleştirilir. Risk tespit raporu ise en kısa süre içerisinde çıkar. Binanın farklı alanlarında alınan karotlar farklı işlemlerin gerçekleştirilebileceği gibi numunelerin laboratuvarda incelenmiş olduğu detaylı bir tarama uzun süreyi gerektirebilir.

Bina sağlamlık tespiti için genel olarak lisanslı firmalar her kattan karot alır. Alınan numuneler inşaat mühendisleri tarafından test edilir. Binada kullanılan betonun taşıma kapasitesine bakılır. Korozyonun oluşup oluşmadığı incelenir ve buna yönelik olarak bina sağlamlık testi raporları gönderilir.

Google'da arama yerine kamupersonelialim.com yazarak tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.