Gemi Adamı Nasıl Olunur? Personel Alımı Görevleri Ve Maaşları

Gemi Adamı Nasıl Olunur? Personel Alımı Görevleri Ve Maaşları

Gemi adamı nasıl olunur? Bir gemide çalışan, görevli olan bütün personele kıdemlilere, tayfalara ve yardımcı hizmet görenlere gemi adamı denilmektedir. Personel alımı görevleri ve maaşları neler? sorularından bahsettik.

Gemi Adamları Neye Göre Seçilir?

Gemi adamları öncelikle hangi bölümü hangi alanı veya hangi görevi yapacaklarına karar vermeli ve bununla ilgili kurs ya da eğitim görmelidir. Gemi adamının çalışacağı pozisyon seçildikten sonra, pozisyona uygun olan gemi adamlığı kursuna. Kursu başarı ile bitirenler uygundur sağlık raporundan sonra gemi adamı olur.

Gemi adamı nasıl olunur? Sorusundan önce bütün gemilerin büyüklüğüne ve türüne uygun sayıda personel bulundurması gerektiğini bilmeliyiz.

Gemi Adamı Ne İş Yapar?

Gemi adamları aslında çalıştıkları gemilerde her işi yapabilirler. Bir gemide çalışan bütün personele gemi adamı denir. Gemideki görevi ve aldığı eğitime göre kaptan, zabit, kamarot, makinist gibi unvanlarla adlandırılmaktadır. Gemi adamı ne iş yapar? Denilince bu unvanlarına bakmak gerekir.

Gemi Adamlarının Görevleri

Kaptan baş yöneticidir. İkinci kaptan ya da diğer ismiyle birinci zabit, kaptanın yardımcısıdır, geminin disiplin amiridir. Gemideki bütün makinelerden sorumlu gemi adamına baş çarkçı denir. Onun yardımcısı ise çarkçı olarak adlandırılır. Baş çarkçı ve çarkçılar teknik eğitim görmüş mühendis veya teknisyenlerden oluşur. Yağcı makinelerin yağlanıp sürekli olarak bakımlı olmasından sorumludur. Gemi adamı olan kamarotlar işe vasıfsız işçilerdir. Geminin temizliği gibi hizmetler kamarotlar tarafından yürütülür.

Gemi Adamlarının Maaşları Ne Kadar?

Gemi adamlarının ücretleri yaptıkları işlere ve çalıştıkları deniz aracının türüne göre değişir. Çoğunlukla uzun mesafelere çalışan gemilerde ücretler yabancı para birimiyle ödenir. Avro ya da dolar bazında maaş alırlar. Bunların içerisinde en yüksek ücret kaptanlarındır. Gemi adamlarının maaşları ne kadar? Yaklaşık olarak 5.000 dolar alan kaptanları 4.000-4.500 dolar aralığı ile ikinci kaptan izler. Kamarotların ise ortalama geliri aylık 1.500 dolardır.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.