Dışişleri Uzmanı Nasıl Olunur? Devlet Memuru Ne İş Yapar?

Dışişleri Uzmanı Nasıl Olunur? Devlet Memuru Ne İş Yapar?

Dışişleri uzmanı nasıl olunur, gerekli koşullar nelerdir, ne iş yapar, maaşları ne kadar gibi tüm sorulardan yazı içerisinde bahsettik. Dışişleri uzmanı nasıl olunur ve daha nice sorunun cevabını almak için yazımızı okumaya devam edin.

Dışişleri Uzmanı Ne iş Yapar?

Devamlı olarak yurtdışında görev alırlar. Buna ek olarak eğitim, yüksek lisans, dil eğitimi gibi sebeplerle geçici olarak yurtdışında görev alabilirler. Dışişleri uzmanı ne iş yapar sorusunun cevabı şu şekildedir.

Çalıştıkları birimin görev alanına dahil olan işleri eğitimleri çerçevesinde geniş çaplı politika üretilmesi amacıyla yazı, rapor, dosya notu ve bilgi hazır ve sunarlar. Hem kendi dilinde hem de yabancı dillerde yayınlanmış ulusal veya uluslar arası yayınların takibini yaparlar. Bakanlığa faydalı olacağını düşündükleri önerilerde bulunmak ve proje üretmek diğer görev kapsamındaki işlerdendir. Ayrıca görev kapsamları dahilinde amirleri tarafından verilen başka işleri de yapmakla yükümlüdürler. Ek olarak çalıştıkları birimde görevli olan uzman yardımcılarını yetiştirme konusunda da görevlidirler.

Dışişleri Uzmanı Olmak İçin Gerekli Koşullar

Dışişleri uzmanı olmadan önce uzman yardımcısı olarak göreve başlarsınız ve zamanla meslekte yükselerek uzman konumuna gelebilirsiniz. Dışişleri uzman yardımcısı olmak için yazılı ve sözlü sınava girmeniz gerekmektedir. Bazen giriş sınavı sadece sözlü sınavdan da oluşabilmektedir. Başvuru yapabilmek için öncelikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesine tabi tutulan tüm şartları karşılıyor olmanız gerekmektedir.

Eğitim olarak sizden beklenilen en az dört yıllık uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme bölümlerinden mezun olmanızdır. Bu bölümlere ek olarak bakanlık tarafından işe alım sürecinde ilan edilen bölümlerden herhangi biriyle %70 ortak derslere sahip olan diğer bölümler de geçerli olmaktadır. Bu bölümleri yurtiçinde okuyabileceğiniz gibi yurtdışında YÖK’ün denklik verdiği okullarda da okuyabilirsiniz.

35 yaşından küçük olmanız gerekmektedir. İngilizce, Almanca veya Fransızca dillerinin herhangi birinden son iki yıl içerisinde alınmış dil yeterlilik belgesi. Son olarak ilgili KPSS türünden taban puan ve üzerinde bir puan elde etmiş olmak aranan koşullar arasındadır.

Dışişleri uzmanı maaşları ne kadar? 2022 yılı itibari ile dışişleri uzman maaşlarının 16.497 ₺ olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.