Flaş İddia: Kademeli Emeklilik 3’e Bölünüyor! 2000 Sonrası İçin Yeni Model Masada
Kulislerden gelen bilgilere göre kademeli emeklilik sistemi 3 aşamaya ayrılabilir. 2000 sonrası sigorta girişi olan SSK ve Bağ-Kur’lular için yaş ve prim şartlarında esneklik iddia ediliyor.
Kulislerden gelen bilgilere göre kademeli emeklilik sistemi için yeni bir model üzerinde teknik çalışmalar yürütülüyor. 2026 yılına girilmesiyle birlikte torba yasa beklentilerinin arttığı, özellikle 2000 sonrası sigorta girişi olan SSK ve Bağ-Kur’lular için yaş şartında kademeli esneme öngörüldüğü iddia ediliyor.
Henüz Sosyal Güvenlik Kurumu ya da hükümet kanadından resmî bir açıklama yapılmazken, konuşulan modelin EYT’den farklı olarak yaş şartını tamamen kaldırmadığı, bunun yerine sigorta başlangıç tarihine göre kademeli bir geçiş sunduğu belirtiliyor.
3 Kademeli Emeklilik Modeli Nasıl Olacak?
İddiaya göre sistem, sigorta giriş tarihine göre 3 ayrı kademeye ayrılacak:
4A (SSK) Kapsamındakiler
-
7000 prim günü esas alınacak
-
Kısmi emeklilikte: 15 yıl sigortalılık + 3600 gün
-
Yaş şartında kademeli indirim yapılacak
4B (Bağ-Kur) Kapsamındakiler
-
Prim eşitlemesi gündemde
-
9000 gün → 7200 gün
-
Bu düzenleme ile yaklaşık 5 yıl erken emeklilik mümkün olabilecek
Küçük Esnaflar
-
Yanında 10 kişiden az çalışanı olanlar
-
7200 prim günü ile erken emeklilikten yararlanabilecek
Konuşulan Yaş Aralıkları
Kulis bilgilerine göre yaş şartı tamamen kalkmıyor; ancak kademeli olarak düşürülüyor:
-
1999–2002 arası sigorta girişi: 7000 gün, 50–52 yaş
-
2002–2005 arası sigorta girişi: 7000 gün, 52–54 yaş
-
2005–2008 arası sigorta girişi: 7000 gün, 54–56 yaş
EYT Gibi Olmayacak
Yeni modelin, EYT’de olduğu gibi yaş şartını sıfırlamadığı; bunun yerine kontrollü ve maliyeti sınırlı bir geçiş hedeflediği ifade ediliyor. Bu yönüyle sistemin, hem sosyal güvenlik dengelerini korumayı hem de uzun süredir “arada kalan” kesimlere nefes aldırmayı amaçladığı belirtiliyor.
Resmî Açıklama Bekleniyor
Şu an için tüm detaylar iddia ve kulis bilgisi niteliğinde. Düzenlemenin netleşmesi için torba yasa taslağı, Bakanlık açıklamaları ve TBMM süreci yakından takip ediliyor.
Gözler önümüzdeki aylarda yapılacak resmî duyurulara çevrilmiş durumda.



Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.