EYT Yasasından Beklenen Şartlar ve Yararlanacak Kişiler

EYT Yasasından Beklenen Şartlar ve Yararlanacak Kişiler

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili düzenlemeler heyecan ile bekleniyor. EYT yasasını bekleyenler için çalışmalar halen devam etmektedir. EYT şartları ve kimlerin yararlanacağı hakkında vatandaşlar meraklar içinde duyuru bekliyor.

EYT’yi bekleyen vatandaşlardan 50 yaşın altında olmama ve 1999’dan önce BAĞ-KUR veya SSK sicil kaydı bulunma şartı aranacak.

Emeklilik için yaşa takılan vatandaşlar, yasayı bakanlık tarafından açıklanmasını bekliyor. Primini dolduran fakat yaşta takılan vatandaşlar için gözler açıklanacak yasada. Çalışmalara göre erkeklerin 55, kadınlarınsa 50 yaşını doldurduğunda emekli olması beklenmektedir. Milyonlarca vatandaş EYT’nin kapsamaları ve şartlarını dört gözle takip ediyor. Ak Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’ndan daha önce Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili açıklama yapmıştı.

İşte o açıklama;

"2022 yılı içerisinde EYT'lilerle ilgili de ne yapacağımızın müjdesini, Çalışma Bakanımızla beraber paylaşacağız."

Yaklaşık 5 milyon vatandaşı kapsayan EYT ile ilgili çalışmalar söz konusu devam etmekte. İlk olarak kapsam ve şartlar belirlenerek adaylardan bazı şartlar aranacak. Yaşa takılan adaylarda yaşa ve prim gününe bakılacak. Yasa yürürlüğe girdiğinde prim gün sayısı ve yaşa bakılarak emeklilik hakkı olacak.

8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan prim süresi erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl ve prim ödeme şartlarının yanına bir de yaş şartı getirilmişti. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara da sigortalılık süresine göre kapsama olarak sağlandı. Emekli olmak için üç tane sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının birlikte sağlanması ile hakkın verilmesi söz konusu.

EYT de son durum;

EYT yasasının kimleri kapsayacağı ve şartları henüz belli olmadı.

Örneğin; 1967 doğumlu bir vatandaş 15 Mart 1998’de girişi başlamış ise ve 5960 gün prim ödemesi varsa 2027 yılında yani 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilir.

Çalışmalar tamamlandığında Ak Parti tarafından Meclis’e sunularak tüm partilerden destek isteyecek. Belli bir yaşın üzerindeki vatandaşlara da emeklilik verilmesi gibi bir yasa da beklenmektedir. Bir açıklama da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelmişti. İşte o açıklama;

“Emeklilik meselesi 3 şarta bağlanmış. 1 prim gün sayısını tamamlama, 2 yıl, 3'cüsü yaş... Üçüncü şık sorun. Yaş şartını yerine getirmemiş olanlarla ilgili sorun. Yaş da bu işin şartlarından biri denilen bir anayasa kararı var. Prim ödeyecek insan sayısı ile emekli olacak insan sayısı arasında bir oran var.

Türkiye’de bu rakam 2'nin altına düştü. Düzenlemeler yapılırken bunlar dikkate alınmıştır. Emekliliğimizi planladığımız için bize haksızlık yapıldı diyorlar. Çalışma programı içinde var. Ama aşama aşama çözüyoruz. Öncelikli sorunlarımız emeklilerimizin durumu, 3600 ek gösterge, sözleşmeli personel...

Tüm bunları düzenleyecek düzenleme yapmak. İşçi sendikalarımızla yapacağımız sözleşme hakları ve enflasyon farkları çalışmalarımız var. Tüm çalışmaları ele alacağız. Önceliklerimizi sıraladım.” Şeklinde açıklamada bulundu.

EYT yasasının şartları henüz belli olmadı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, EYT Dernekleri Başkanı Gönül Boran Özüpak ile yaptığı toplantıda 5 tane bazı çözüm önerilerinde bulundu. İşte o çözüm önerileri;

1.adalet ilkesi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu teknik bir sosyal güvenlik sorunu değil, bir adalet sorunu haline gelmiştir.

2.devletin ve sistemin güvenilirliği ilkesi. Bugün Pandemi döneminde belki de bizi en fazla ilgilendirmesi gereken şeylerden birisi, son dönemde devlete, sisteme, siyasal sisteme, ekonomik sisteme olan güvenilirliğin sağlanmasıdır.

3.artan yoksulluk. Eğer gelişen, sürekli büyüyen bir ekonomik bir ortam içinde olsaydık belki de EYT'liler yeni istihdam imkanlarıyla bu sorunları aşıp, taleplerinde o kadar can yakıcı bir feryat içinde olmayabilirlerdi.

4.adil bir gelir dağılımı. Gelir dağılımı Türkiye'de olağanüstü bozuldu. Normal şartlarda orta sınıfı oluşturması gereken EYT'liler, bu gelir dağılımında gittikçe aşağı doğru inen ve gelir dağılımının alt gelir gruplarına doğru, orta sınıfın bozulmasıyla ortaya çıkan dengesizlikte çok derin şekilde etkilenen grupların başında geliyor.

5.Pandemi şartlarında toplumsal desteğin sağlanması EYT'lilerin bu yoksullaşma içinde en derin sancılar yaşan topluluk olduğunu görüyoruz. EYT sorununun çözümü bir lütuf değildir, devlet açısından bir yükümlülüktür, zarurettir, adalet ilkesinin bir gereğidir.

Yasa tasarısı henüz masaya konmadı. Yasa sunulduğunda şartları ve kimlerin kapsayacağını haberimize ekleyeceğiz.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.