LGS Tercihleri Başladı! Adım Adım İyi Lise Nasıl Seçilir?

LGS Tercihleri Başladı! Adım Adım İyi Lise Nasıl Seçilir?

Lise, bir öğrencinin eğitim-öğretim hayatının en önemli evrelerinden biri. Bu sürecin en verimli şekilde geçirilebilmesi için güzel bir lise de eğitim almak önemli. Tercih döneminin başladığı bu günlerde sizlere yardımcı olabilmesi için 7 adımda iyi bir

5 Haziran 2022’de yapılmış olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ‘nin tercih dönemi başladı. 4 Temmuz ile 20 Temmuz 2022 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar sürecek olan bu dönem öğrencilerin tercih yapabilmeleri için iyi düşünerek, kariyer hedeflerine ve üniversite hayallerine açılacak kapı olacak. Öğrenci ve velileri lise tercihlerinde bazı kriterleri göz önünde bulundurarak tercih yapmalılar.

Doğa Koleji’nin Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı olan Gülşen Aksu, tercih dönemi için bazı önerilerde bulundu. Veliler bu süreçte çocuklarıyla birlikte sınav sonucunun değerlendirmesini yaparken çocuklarının karakterinden ziyade çalışma tarzına yönelik önerilerde bulunmalılar. Sınavın sonucu beklentilerinin altında kaldıysa bile çocuklara verimli çalışmanın önemini ve bu yıl neleri yapsaydı daha iyi bir sonuç alınabilirdi gibi konuşmalarda bulunabilirler. Sonuç beklendiği gibi olmadıysa bile çocuğun performansı takdir edilmeli ve başka ailelerin çocuklarının sonuçlarıyla kıyaslama yapılmamalı. Her çocuğun kendi çalışma tarzı ve düşünce yapısı olduğu unutulmamalı. Tercih kılavuzu özenle incelenerek kararlar verilmeli. Yapılacak olan LGS tercihleri öğrencilerin karakteristik özellikleri, hobileri, kariyer hedeflerine dikkat edilerek ve uzman kişilerden yardım alınarak yapılmalı. Doğru lise seçimi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlar;

Tercih edilecek lisenin hem içeriğe hem de beceriye odaklanması gerekiyor. Lise’nin müfredatının konu ve ders içerikleri içselleştirilmeli ve yan kaynaklarla desteklenmeli.

Öğrencilerin üniversiteye hazırlık süreçlerinde akademik takibinin yapılması ve belirli dönemlerde geri bildirimler verilerek çalışma davranışlarına şekil vermelidir.

Tercih edilen lise, öğrencinin iletişim ve sosyal becerilerine önem vermeli. Öğrencilerin ergenlik dönemi, aynı zamanda genç ve yetişkinlik dönemine hazırlık demek. Bu konularda bilinçli insanlar yetiştirmeye yönelik çalışmalar yapılmalı.

Okul yönetimi öğrencilerinin dijitalleşmiş bir çağda nasıl bir kişilik oluşturduklarını ve dijital güvenlik konularını önemsemeli; öğrencilerinin kodlama, yazılım veya yapay zeka gibi geleceğin mesleği haline gelmiş konularda becerilerini geliştirmelerinden yardımcı olmalı.

Tercih edilmiş olan lise öğrencilerin bilimsel süreç becerileri kazanmalarını desteklemeli ve onlara yol gösterici rol oynamalı. Öğrencilerini ulusal ve uluslararası bilimsel projelerde yarışmalarına öncülük ederek yardımcı olmalı.

Öğrencileri yabancı dil eğitimlerine daha çok önem vermeli. Haftalık ders programında yabancı dil ders saatlerine ağırlık vermeli ve öğrencilerin dil becerilerini nasıl geliştirdiği ile ilgili özgün bir programı yapılmalı.

Liseler öğrencilerini daha çok tasarım odaklı düşünmelerini, girişimcilik, liderlik, inovasyon ve problem çözme gibi kavramlarla tanıştırmalı. Geleceğin iş dünyasına hazırlanmalarına yardımcı olmalı.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.