Devlet arşivleri başkanlığı kamu personeli alım şekilleri

Devlet arşivleri başkanlığı kamu personeli alım şekilleri

Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından kamu personeli alımlarının yapılış şekilleri ve devlet arşivleri bünyesinde hangi ünvanlar bulunmaktadır? Devlet Arşivleri kamu alımlarına kimler başvurabilir? Başvuru şartları nelerdir? Detaylar haberimizde.

Cumhurbaşkanlığına bağlı şekilde faaliyet gösteren Devlet Arşivleri Başkanlığı bünyesindeki kamu personelleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti öncesinde var olan Osmanlı Devleti, Selçuklu Devleti gibi eski Türk devletlerinden miras kalan eser ve yazıların çevirisi ve tarihin aydınlatılması noktasında çalışmalar yapmaktadır.

Başkanlık tarafından bu çalışmalar yapılması kapsamında düzenlenen kamu personeli alımları arşiv uzmanı, arşiv uzman yardımcısı, arşivci, belge yöneticisi gibi bu çalışmalar konusunda uzman personeli alımı yapmaktadır.

Yine Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından kurumun ihtiyaçları doğrultusunda merkez ve taşra teşkilatlarına memur, restoratör, tekniker, teknisyen, mühendislikler, diyetisyen, hizmetli, güvenlik görevlisi gibi memur statüsünde alımlar yapmaktadır.

Bunların yanı sıra Başkanlık tarafından sürekli işçi alımları da İŞKUR aracılığıyla duyurularak alınmaktadır.

arsivler1.jpg

Devlet Arşivleri Başkanlığı kamu personeli alımlarında aranan şartlar ve başvuru süreçleri nasıl olur?

Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından yapılacak olan arşiv uzmanı veya arşiv uzman yardımcısı unvanlarındaki alımlarda adaylardan öncelikle

T.C. vatandaşı olması,

35 yaşını doldurmamış olması,

Hukuk, siyasal bilgiler, işletme, iktisat, mühendislik, mimarlık, ziraat, iktisadi ve idari bilimler, fen ve edebiyat, ilahiyat lisans bölümlerinden mezun olması veya uzmanın alınacağı birime göre başkanlığın belirleyeceği lisans bölümlerinden mezun olması,

İlan itibariyle KPSS asgari puanın bulunması gibi genel ve özel şartlar aranmaktadır.

Şartları taşıyan adayların kurumun resmi internet sitesine istenen belgeleri yükleme yoluyla online olarak başvurusunu tamamlar. Akabinde başkanlık tarafından uzman veya uzman yardımcısı unvanlarında yapılacak olan alım için adaylara yazılı ve sözlü veya sadece sözlü sınav uygulanmak suretiyle alım süreci tamamlanır.

Yazılı sınav yapıldığı takdirde adaylardan uzmanlık birimine göre (ilahiyat, tarih gibi) tez hazırlaması da istenebilmektedir. Bu tezler oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilerek aday seçimi yapılmaktadır.

arsivler1.jpg

Cumhurbaşkanlığına bağlı olan Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından memur alımları ise merkezi atama veya mülakat yöntemiyle yapılabilmektedir.

Başkanlık tarafından yapılan son alımlarda genel olarak sözlü sınav sonucu adayların belirlendiği görülmektedir. Adaylardan unvanlara göre özel şartları taşımaları duyuruda ilan edilmektedir.

Örneğin mühendislikler için ilgili mühendislik lisans bölümlerinden mezun olunması, grafiker alımı için grafik ve ilgili lisans bölümlerinden mezun olunması veya teknikerlik için ilgili önlisans bölümlerinden mezun olunması gibi özel şartlar aranmaktadır.

Başkanlık tarafından açılan memur kadrolarında adaylardan KPSS puanı genel olarak en az 50 olması istenmektedir. Şartları taşıyan adayların başvuru formu ve istenen belgeleri şahsen veya posta yoluyla başkanlığın ilanda belirteceği adrese göndermesi sonucu başvuru tamamlanmış olur. Sözlü sınav sonucu da alım süreci sonlandırılmaktadır.

Bunun yanında Devlet Arşivleri Başkanlığı tarafından sürekli işçi alımları da yapılmaktadır. En az ilkokul mezunu olmak üzere adaylar başvuruda bulunabilmektedir.

Sürekli işçi alımları İŞKUR aracılığıyla duyurulup başvuruları da İŞKUR aracılığıyla yapılmaktadır. Sürekli işçi alımlarında adaylardan unvanlara göre özel şartları taşımaları beklenmektedir.

Örneğin silahlı güvenlik görevlisi alımı için adaydan silahlı güvenlik sertifikasına sahip olması veya temizlik görevlisi için alım yapılan merkez veya taşra teşkilatı sınırları içerisinde ikamet ediyor olması gibi özel şartlar aranmaktadır.

Başvurusunu İŞKUR aracılığıyla yapan adaylar arasında kontenjan sayısına göre 4 katı kadar aday sözlü sınava alınır ve sözlü sınav sonucu adaylar belirlenerek işe başlatılmaktadır.

Kaynak:kamupersonelialim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.