Gelir İdaresi Başkanlığı memur ve personel alımı nasıl yapıyor
Gelir İdaresi Başkanlığı kamu personeli alımlarında merkez ve taşra teşkilatına göre personel dağılımı nasıldır? Alımlar nasıl gerçekleşir? Adaylarda aranan özel ve genel şartlar nelerdir? GİB personel alımı detayları şöyle sıralandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı merkez teşkilatında memur ve personel alımı olarak gelir idaresi başkanı, devlet gelir uzmanı, uzman yardımcısı, mali hizmetler uzmanı, uzman yardımcısı, şef, müdür, memur ve diğer kamu personelleri bulunur. Başkanlığın taşra teşkilatlarında ise vergi dairesi başkanı, vergi dairesi müdürü, vergi istihbarat uzmanı, gelir uzmanı, araştırmacı, gelir uzman yardımcısı, şef, memur ve diğer kamu personelleri bulunur.
Taşra teşkilatında en çok gelir uzmanı, gelir uzman yardımcısı ve memur unvanlarında personeller bulunmaktadır (bu unvanlar yaklaşık 35.500 personel). Peki Gelir İdaresi Başkanlığı personel alımlarını nasıl ve ne şekilde yapar?
Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde gelir uzmanı, gelir uzmanı yardımcısı unvanında yıl içerisinde yaklaşık 2.500 – 3.000 personel alımı yapılmaktadır. Gelir uzman yardımcılığı için adaylardan siyasal bilgiler, hukuk, işletme, iktisat, iktisadi ve idari bilimler lisans bölümlerinden birinden mezun olması, 35 yaşını doldurmuş olması, T.C. vatandaşı olması, KPSS A puanı en az 70 olması, kesinleşmiş hapis cezasının bulunmaması gibi özel ve genel nitelikler aranmaktadır.
Gelir uzmanlığı için adaylardan herhangi bir lisans bölümünden mezun olması, en az üç yıl boyunca devlet memurluğu yapmış olması, sınav tarihi itibariyle başkanlık nezdinde çalışıyor olması şartlar aranmaktadır. Bu özel ve genel şartları taşıyan adaylar için önce yazılı sınav sonrasında ise sözlü sınav uygulanmak suretiyle aday seçim işlemleri tamamlanmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından işçi ve memur statüsünde memur, tekniker, hizmetli, şoför, güvenlik görevlisi kadrolarına alımlar yapmaktadır. GİB tarafından yapılan alımların kadrolu olması durumunda atamalar KPSS sıralamasına göre ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Alımların sözleşmeli olması durumunda GİB tarafından 35 yaşını doldurmamış olan, T.C. vatandaşı, KPSS puanı en az 70 olan, kesinleşmiş hapis cezası bulunmayan, kamudan mahrumiyeti bulunmayan adaylar arasından yapacağı sözlü sınav sonrası aday belirlemektedir.
Bu genel niteliklerin yanında adaylardan unvanlara göre özel şartlar da istenmektedir. Örneğin elektrik, inşaat, iklimlendirme, makine, ağaç işleri, tesisat ve bilgisayar gibi bölümlerde tekniker unvanına yapılacak alımlarda adaylardan ilgili unvanlara ilişkin önlisans mezunu olunması istenmektedir.
İstenen bu tür özel ve genel şartları taşıyan adaylar kurumun resmi internet sitesi üzerinden online olarak başvurularını tamamlayabilirler. Daha sonra tek aşamalı sözlü sınava kontenjanın 4 katı kadar aday arasından seçim yapılmaktadır.
Kaynak:kamupersonelialim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.