Geomatik Mühendisi Nasıl Olunur?

Geomatik Mühendisi Nasıl Olunur?

Genellikle daha çok Amerika ve Avrupa’da geomatik olarak ifade edilen mesleğin tamamı olarak geomatik mühendisi nasıl olunur? Mekansal olarak objelere ait olan bilgilerin toparlanması, işlenmesi, depolanması, analizi, gösterilmesi ve kullanıma sunulur.

Geomatik Mühendisi Nasıl Olunur?

Harita ve Kadastro Mühendisliği bölümünün geomatik kavramını açıklayamaması üzerine bu kavram kullanılmaya başlanmıştır. Yeni ve eski teknolojiyi içeriğinde barındırmakta olan bu alan ölçme, fotogrametri, kartorafya, uzaktan algılama, arazi bilgi sistemleri gibi teknolojileri barındırmaktadır.
Fizik, matematik, istatistik, astronomi, uydu teknolojisi ve bilgisayar bilimleri de geomatik biliminin temelini oluşturan bilim dallarında ve bölümlerde de bu temel dersler verilmektedir. Peki geomatik mühendisi ne iş yapar?

Fotogrametrik ve yersel yöntemler kullanılarak bilgisayar ve uygu teknolojilerinden yararlanılarak yeryüzünün bir bölümü ya da tamamı için ihtiyaç duyulan tematik haritalar üretilmektedir. Kırsal ve kentsel olarak toprak düzenlemelerini yapmak, yeryüzünü dört boyutlu olarak ölçmek ve haritalandırmak da aynı şekilde bu mühendislerin görevidir.

Geomatik Mühendisi Nerede Çalışır?

Özellikle son zamanlarda bakıldığında geomatik mühendisinin çalışma alanları farklılık göstermeye başlamıştır. Bilgi ve teknoloji dünyasındaki gelişmeler ve yenilenmelere paralel olarak çalışma alanları da etkilenmektedir. Lazer tarayıcılar, uydular, GPS, ölçüm ve çizim gibi otomasyon ve daha birçok yenilik geomatik mühendisliğinin önemini daha da artırmaktadır. Geomatik mühendisi nerede çalışır? Konusunda tüm bu alanları belirtmek doğru olur.

Geomatik Mühendisi Olmak İçin Ne Yapılır?

Geomatik mühendisi olmak isteyenler için öncelikle ilgili bölümlerin bilinmesi ve ülkemizde bu doğrultuda hangi üniversitelere gidilmesi gerektiğine bakmak gerekir. Bu doğrultuda İTÜ, Çanakkale Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi bu bölümle ilgili 4 yıllık eğitim vermektedir.

Geomatik mühendisliği bölümleri bu Üniversitelerde bulunduğundan kişilerin bu üniversitelerden herhangi birine gitmesinde fayda vardır. Burada alınan 4 yıllık eğitim sayesinde isteyen herkes geomatik mühendisi olabilir.

Aynı zamanda bu bölümün Yüksek Lisans ve Doktora eğitim programları da Hacettepe ve İTÜ gibi üniversitelerde mevcuttur. Bunun için daha detaylı olarak bilgi almak ve bölüm ile ilgili bilgilere ulaşmak isteyenler üniversitelerle iletişime geçebilir. Gerekli olan bilgilerin alınması ile birlikte kişilerin üniversitelerde bu bölümü okumaya hak kazanmasıyla bölümü okuyabilirler. Geomatik mühendisi olmak için ne yapılır? Konusunda kişiler bu aşamaları dikkate almalıdır.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.