Kamu Personeli Olmayan Aile Sağlığı Çalışanların Durumu Netlik Bekliyor

Kamu Personeli Olmayan Aile Sağlığı Çalışanların Durumu Netlik Bekliyor

Kamu personeli olmayan Aile Sağlığı çalışanları durumu konusunda netlik bekleniyor. Bir çok kez TBMM kanun teklifleri getirilmiş ancak tam bir sonuç alınmadan yine ucu açık bir şekilde sonuçlanmıştı.

Kamu personeli olmayan aile sağlığı çalışanları durumu konusu yine gündemde.

Ebe, hemşire, ATT ve sağlık memuru statüsünde görev yapan Aile Sağlığı Çalışanları için yeni kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.

İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'ın TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde kamu personeli olmayan sağlık çalışanlarının Sağlık Bakanlığı bünyesine alınması öngörüldü.

Sağlık sisteminde birden fazla kategoride istihdam sağlanmaktadır. Bunların arasında en dezavantajlı kesim, ebe, hemşire, ATT ve Sağlık memuru statüsünde görev yapan kamu personeli olmayan Aile Sağlığı çalışanlarıdır.

Resmi Gazete'de yayımlanarak 24.11.2004 tarihli yürürlüğe giren 5258 sayılı "Aile Hekimliği Kanunu" ile birinci basamak sağlık hizmeti sağlamak, bireyin ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda koruyucu sağlık hizmetini sunmak, kişisel sağlık kayıtlarının tutulması ve bu hizmetlere eşit erişimin sağlanması amacıyla Aile Sağlığı Merkezleri kurulmuştur. Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları personelinin, kurumlarınca muvafakati ile sözleşme imzalayarak aile sağlığı çalışanı olabileceği gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki şartları taşıyan kamu görevlisi olmayan ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve sağlık memurları da sözleşmeli olarak aile sağlığı çalışanı olabilmektedir.

Aile sağlığı çalışanları, 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu'na tabi olarak hizmet vermektedir. Aile sağlığı çalışanları, kamu personeli olarak nitelendirilme, kamu kurumunda çalıştıkları halde kamu dışı çalışan olarak sınıflandırılmaktadır. "Kamu dışı çalışan" olarak nitelendirilen aile sağlığı çalışanları, kendilerine nöbet, eğitim gibi durumlarda kamu kuralları uygulanmakta ve kamu kurumlarında çalışan sağlık görevlileri ile eşit iş, sorumluluk ve görevleri yapmalarına karşın pek çok haktan mahrum kalmaktadırlar. Sağlık Hizmetlerinin bir bütün olduğu düşünüldüğünde, personel temininde güçlük çekilen yerlerde istihdam edilen bu fedakar emekçilere insani ve evrensel gerçekler bağlamında asgari yaşam standartlarının tesis edilmesi ve geleceğe güvenle bakabilmeleri için teklifimizin kabul edildiği gün itibariyle var olan personelin yaptıkları iş ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın uygulayacağı sınav ile kadroya geçmeleri sağlanacaktır.

Aile sağlığı çalışanlarının yeni atandıkları kadrolara ilişkin olarak yapılan sözleşme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatlar, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlar altında yapılan her türlü ödemeler ile diğer mali hakları toplamının net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, atandıkları pozisyonlarda kaldıkları sürece farklılık giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenmesi sağlanacaktır.

Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

MADDE 1- 11/10/2011 tarihli ve 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler
Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 16- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında idari hizmet sözleşmeleri ile çalıştırılan kamu görevlisi olmayan aile sağlığı çalışanları, talepleri halinde halen yürütmekte oldukları hizmetleri aynı şekilde yerine getirmeye devam etmek üzere ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak sınavda başarılı olmak şartıyla, 45/A maddesi kapsamında ihdas edilecek sözleşmeli personel pozisyonlarına bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren doksan gün içinde Sağlık Bakanlığınca geçirilirler.

Bu madde uyarınca atanan personelin yeni kadrolarına atandıkları tarih itibarıyla eski idari hizmet sözleşmesine ilişkin olarak en son ayda almış oldukları sözleşme ücreti, aylık, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatlar, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlar altında yapılan her türlü ödemeler ile diğer mali hakları toplamının net tutarı (bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır) yeni atandıkları kadrolara ilişkin olarak yapılan sözleşme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye, her türlü zam ve tazminatlar, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlar altında yapılan her türlü ödemeler ile diğer mali hakları toplamının net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, atandıkları pozisyonlarda kaldıkları sürece farklılık giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir.

Bu madde uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarına atanan personelin hizmet sonu tazminatları, 5258 sayılı Kanuna göre çalışmaya başladıkları tarih esas alınarak ödenir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelik ile düzenlenir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kaynak:kamupersonelialim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum